Nog een vliegtuigcrash in Beek
Nadat op 14 oktober 1943 een Amerikaanse B-17 bommenwerper neerstort nabij de Oude Pastorie even buiten de Beekse kern, is het enkele maanden later weer raak. Op 20 mei 1944 stort in Neerbeek weer een B-17 neer. In tegenstelling tot 7 maanden eerder overleven deze keer alle vliegeniers de crash.

Om 11.00 (Nederlandse tijd) vertrekt de B-17 'Marty' met 10-koppige bemanning van Airfield Rattlesden in Suffolk, Engeland, als onderdeel van een formatie van 21 B-17's en enkele begeleidende P-38 Lightning-jagers. Hun missie is het bombarderen van een spoorwegemplacement in Luik of een vliegveld van de Duitse Luftwaffe bij Sint-Truiden (het uiteindelijke doel zal tijdens de vlucht worden vastgesteld). Dit bombardement moet gezien worden als onderdeel van de voorbereidingen op D-Day, een paar weken later. 
het_uitgebrande_toestel_vanaf_de_straat_bezien
Boven het doel aangekomen, belandt men in dichte bewolking en is het zicht te slecht om te kunnen bombarderen. Men loost de bommen en keert onverricht ter zake terug.

Vlak nadat ze bommen hebben afgeworpen wordt 'Marty' geraakt door Duits afweergeschut. De kabels van het roer zijn doorboord, twee motoren raken buiten werking, een lekkende brandstoftank en de druk in de radioruimte valt weg. Het toestel verlaat de formatie en begint geleidelijk te dalen. Snel wordt duidelijk dat het toestel gaat neerstorten en wordt besloten om het te verlaten met behulp van de parachute. 

1e Piloot Charles R. Mitchell weet het toestel nog lang genoeg in de lucht te houden om ervoor te zorgen dat de gehele bemanning er uit kan springen. Zelf verlaat hij het toestel als laatste. Om 11.48 stort de B-17 neer in een fruitweide in Neerbeek en brandt daar volledig uit. Het toestel neemt in zijn val de daken van 2 woningen mee. 2 Schapen, die op een van de zolders verborgen zijn, worden gedood.

Van de 10-koppige bemanning weten er 7 met hulp van het Belgische verzet onder te duiken en weer terug te keren naar Engeland, waarna ze weer deel nemen aan de oorlog. 3 Vliegeniers worden krijgsgevangen genomen door de Duitsers en verblijven de rest van de oorlog in krijgsgevangenenkampen.
Een vergelijkbare B-17 als 'Marty'.
De bemanning van B-17 'Marty'

Bovenste rij (vlnr): Joseph Keenan (navigator), Robert Sasse (linker boordschutter), Edward Frost (2e piloot), Raymond McCarthy (staartschutter)

Onderste rij (vlnr): Eugene Szulczewski (buikkoepelschutter), Paul Dickerson (radio operator), Richard Kindig (rechter boordschutter), Andrew Marsin (topkoepelschutter)

Op de foto ontbreken Charles Mitchell (1e piloot) en Leo McLaughlin (bombardier)
Het beschadigde huis aan de Aldenhofstraat in Neerbeek, vlak na de crash.