De eerste Beekse gesneuvelden
Diverse mensen uit Beek of die waren verbonden met Beek sneuvelden in de meidagen van 1940.

Kapitein P.M. Braun, de commandant van het 1ste Bataljon van het 37e Regiment Infanterie, woonde tijdelijk in het Beekse Parkhotel. Hij werd vermoord door een schot van achter in zijn nek, toen hij poolshoogte kwam nemen bij de brug over het Julianakanaal in Roosteren, die werd aangevallen door een Duits Sonderkommando dat aan de Duitse legermacht was vooraf gegaan.

Jelle Nijhout uit Amsterdam werd op ongeveer hetzelfde tijdstip dodelijk getroffen door een kogel toen de eerste Duitse troepen bij de invasie het bunkertje aan de Rijksweg bij Neerbeek passeerden.

Harie Huntjens uit Genhout was gelegerd in Den Haag. Hij werd op 10 mei slachtoffer van een bom uit een vliegtuig dat op weg was voor een bombardement op een Nederlands militair vliegveld in de omgeving. Zij lichaam werd nooit geïdentificeerd.

Victor Debets uit Beek sneuvelde op 11 mei in de buurt van Dordrecht. Hij werd begraven in een massagraf en pas enkele jaren later herbegraven op de begraafplaats aan de Martinusstraat in Beek. Zijn graf is het enige Beekse oorlogsgraf.

Van andere Beekse militairen werd na de capitulatie lange tijd niets vernomen. Gelukkig doken zij later op. Jac Gelissen en Hub Clermonts weken met restanten van het Nederlandse leger uit naar Frankrijk en vervolgens naar Engeland. Gelissen kwam in 1944 terug in Beek als bevrijder, als lid van de in Engeland gevormde Irenebrigade.
Victor Debets
(Bron: Heemkundevereniging Beek)