De joodse familie Kanarek
Het joodse gezin Adolf, Johanna en zoon Franz Kanarek was in 1934 vanuit het Duitse Hörde naar beek gevlucht, samen met de trouwe niet-joodse diensbode Henny Blaszyk. Het berooide middenstandsgezin en Henny openden een kruidenierswinkel in Beek. Zij burgerden in Beek in op een ideale manier. Franz ging deel uitmaken van een hechte vriendengroep, waartoe ook twee broers Hennekens behoorden, mede-eigenaars van sigarenfabriek Hennekens.

Na de Duitse inval werd de familie Kanarek opnieuw slachtoffer van de anti-joodse politiek. Henny moest worden ontslagen. De jodendeportaties uit Limburg begonnen. Op 24 augustus 1942 kreeg Franz, evenals bijna alle Limburgse joden die jonger waren dan 60 jaar, de aanzegging dat hij zich de volgende dag moest melden voor ‘arbeidsinzet in het oosten’. Onmiddellijk kwam men in actie: samen met Harry Piek, Bert Soetbrood en Willy Sangers werd door Maxime (Siem) Siem Hennekens een onderduikmogelijkheid geschapen op de achterzolder van zijn sigarenfabriek. Het werd een ‘vierkamerwoning met dakterras’ waar Franz tot de bevrijding kon wonen en …. werken voor het Verzet. Hij vouwde het illegale blad Trouw, en bundelde de krant voor de illegale bezorgers.

Franz’ moeder Johanna weigerde in april 1943, met andere oudere joden uit Limburg, naar kamp Vught te verhuizen. Zij dook onder bij haar zoon. Vader Adolf bleef verdere vernedering bespaard, omdat hij eerder al was overleden (aan een natuurlijke dood). Franz zag de begrafenis van zijn vader vanuit een raam van zijn onderduikadres.

Franz had inmiddels gezworen dat hij zijn zwarte haren pas weer zou laten knippen als hij weer vrij over straat kon lopen in Beek. Het eerste dat de Beekenaren na de bevrijding zagen was een over de straat dansende jongeman met een grote oranje strik in zijn lange haren.

Nadat Beek was bevrijd sloot Franz zich aan bij de KS (Koninklijke Stoottroepen). Hij wilde samen met de bevrijders de bezetter verder verdrijven. Tragisch genoeg werd hij al spoedig ziek en overleed op 15 maart 1945 in Maastricht. Franz Kanarek werd met militaire eer ter aarde besteld op de Joodse Begraafplaats aan de Putbroekerweg in Beek.
Franz Kanarek
(Bron: Eyewitness museum)
De begrafenis van Franz Kanarek
(Bron: Heemkundevereniging Beek)