Kloostersteeg 3
Dit huisje - nu gelegen vlak naast de parkeerplaats van Jan Linders - heeft een bewogen geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het bewoon door de familie Lutgens. De zolder hadden zij verhuurd aan een familielid - de Duitser Frits Linke - die in Nederland werkte. Na de inval van de Duitsers in mei 1940 werd Frits opgeroepen voor dienst in het Duitse leger. Om principiële reden deserteerde hij. Aangezien desertie werd bestraft met de doodstraf dook hij onder in een plaggenhut in de Peel bij Roggel.

De dochter des huizes - Agnes Lutgens - was getrouwd met de Sinti Jozef 'Mannela' Franz, wiens familie op De Stegen in een woonwagen woonde. Toen het de familie Franz werd verboden om nog rond te trekken trokken Mannela en Agnes met hun 2 kinderen in in de vrijgekomen zolder.

Op 16 mei 1944 werd de hele familie Franz opgepakt door de Beekse politie op last van NSB-burgemeester August Regout. Politieagenten klopten ook aan bij het huis van Mannela en Agnes. Agnes wist de agenten echter zo lang aan de praat te houden, dat Mannela wist te ontsnappen  door het zolderraampje. Hij dook onder in plaggenhut van Frits Linke. Later voegden ook Agnes en de twee kinderen zich bij hen. Zo overleefden een zigeuner en een Duitse deserteur de oorlog.

Deze geschiedenis is tegenwoordig te beluisteren op een Luistersteen langs de weg, die onderdeel uitmaakt van de Liberation Route.

Bij de komst van Jan Linders naar de Maastrichterlaan werd Kloosterlaan 3 met sloop bedreigd, maar gelukkig werd er een manier gevonden om dit huisje met een bewogen geschiedenis te behouden. Op de muur staat een muurschildering die zowel Mannela als Frits verbeeldt, terwijl ze ontsnappen aan de oorlog en de vrijheid tegemoet gaan.

De Luistersteen
Frits Linke
Kloostersteeg 3
(Bron: studioPAS)