Bandkeramisch aardewerk
Ten tijde van de Bandkeramiek bestond aardewerk al zo'n 4000 jaar. Het aantal soorten aardewerk dat de Bandkeramiekers kenden was al behoorlijk uitgebreid. Zo maakten ze kleine vormen, zoals eetkommen en drinkbekers; grotere vormen, zoals kookpotten; en hele grote potten waarin voedingsmiddelen werden opgeslagen. De kleinste kommetjes hadden een diameter van enkele centimeters, de grootste waren wel 50 centimeter breed.

Naast kommen in alle vormen en maten maakten de Bandkeramiekers ook lepels en spinklosjes van aardewerk. Ze gebruikten zelfs aardewerk om er mens- en dierfiguurtjes van te maken.

Bandkeramisch aardewerk staat vooral bekend om zijn typische bandvormige versieringen, die in één doorlopende lijn rondom de hele pot lopen. Vandaar ook de naam: Lineaire Bandkeramiek.
Archeologe Tamara de Reus vertelt waarom Bandkeramisch aardewerk zo speciaal is.
De best bewaarde Bandkeramische pot komt uit een opgraving in het Duitse Sondershausen. De hoogte van de pot – 14,3 centimeter – en het versieringsmotief zijn niet uitzonderlijk. Wat deze pot echter zo speciaal maakt is dat nog goed te zien is dat de bandvormige versiering een andere kleur had dan de pot zelf.

Dat is ook bij andere Bandkeramische potten aangetoond, maar bij geen daarvan is het nog zo mooi te zien als deze pot. Bij deze pot is een gelige verf gebruikt. Ook rode verf gemaakt van hematiet en witte botpasta (fijngemalen bot) werd gebruikt.

De pot van Sondershausen:
Bron: www.landschaftsmuseum.de
Aardewerkfragmenten die werden gevonden bij de opgraving Hoolstraat / Kerkeveld in 1975.
Ga naar de opgraving