Het eerste aardewerk
Archeologen hebben ontdekt dat het allereerste aardewerk in het Midden-Oosten zo’n 9.000 jaar geleden werd gemaakt. Aardewerk uit Oost-Azië lijkt zelfs nog ouder.

Dat waren uiteraard nog geen mooi gladgepolijste serviezen met mooie kleurtjes die op een draaischijf werden gevormd. Dat eerste aardewerk was nog zeer primitief en werd nog volledig met de hand gemaakt, zonder enige technische hulpmiddelen.

Vanuit het Midden-Oosten verspreidde de kennis over aardewerkproductie zich naar Europa. Daar was de Bandkeramiek een van de eerste prehistorische culturen die op grote schaal aardewerk heeft gemaakt en gebruikt. Hun aardewerk was zo karakteristiek dat archeologen hun cultuur zelfs naar hun aardewerk hebben vernoemd: Lineaire Bandkeramiek.

Van alle materialen die archeologen vinden bij een opgraving steekt het aantal aardewerkvondsten er meestal met kop en schouders bovenuit. Overigens, denk daarbij niet aan complete potten; die worden slechts bij hoge uitzondering gevonden en dan meestal alleen in grafvelden. Archeologen vinden vooral scherven. Heel veel scherven…
Jomon aardewerk uit Japan. Daterig: 12.000 - 10.000 jaar oud.
Reconstructietekening van een Bandkeramische pot op basis van gevonden scherven.