Huiden en wol
Dat de Bandkeramiekers huiden en wol hebben gebruikt - bijvoorbeeld voor het maken van kleding - kunnen we in principe aannemen. Maar bewijs hiervoor hebben archeologen alleen indirect.

Zo werden bij verschillende doden in een Bandkeramische grafveld in Beieren op heuphoogte sluitingen en hangers van Spondylusschelpen aangetroffen. Daaruit konden archeologen opmaken dat deze mensen gekleed waren in een soort tuniek die met een (versierde) gordel (op heuphoogte) bij elkaar werd gehouden. Hoe die kleding er verder precies uit heeft gezien is echter volledig onbekend.

Mogelijk hebben de Bandkeramiekers op hun kleding dezelfde soort versieringen gebruikt als op hun aardewerk. En wellicht gebruikten ze hematiet als verfstof. Dat zijn echter enkel speculaties.

Ook hebben archeologen aardewerken spinklosjes gevonden. Die maak je natuurlijk alleen als je ook wol hebt om te spinnen. En daaruit volgt dan weer dat de Bandkeramiekers schapen hoedden.
Enkele jaren geleden hebben Duitse archeologen geprobeerd om Bandkeramische kleding te reconstrueren. Het eindresultaat zag er fraai uit, maar was wel in hoge mate een ‘educated guess’.
Copyright: www.bandkeramiker.de