Vuurstenen werktuigen
Vuursteen was het metaal van de steentijd. Het werd al sinds ca 1,75 miljoen jaar geleden gebruikt door oermensen. Bijvoorbeeld om er schrapers, bijlen en messen van te maken. Vuursteen was een ideale steensoort voor de prehistorische mens omdat het enerzijds (redelijk) gemakkelijk te bewerken was tot allerlei werktuigen, en anderzijds omdat vuursteen vlijmscherp is.
Archeologe Tamara de Reus vertelt over vuursteenbewerking.
In de tijd van de Bandkeramiekers was de vuursteenbewerking ontzettend verfijnd geworden. Zo konden de Bandkeramiekers pijlpunten maken. En flinterdunne schrapers die werden gebruikt om bijvoorbeeld dierenvellen mee schoon te krabben. Ook werden in deze tijd de eerste sikkels (voor de oogst van gewassen) gemaakt, waarbij verschillende naast elkaar geplaatste vuurstenen mesjes met pek in een stuk hout of gewei worden geplaatst.

De vuursteen die de Bandkeramiekers gebruikten vonden ze niet ver van hun dorpen in de hellingen langs de Maas rondom Maastricht. Ook werd vuursteen uit Valkenburg en Rijckholt gebruikt. De ruwe vuursteen werd mee naar huis genomen en daar verder bewerkt. In de tijd van de Bandkeramiekers vervaardigde iedereen zijn vuurstenen werktuigen nog zelf. Pas later kwamen er gespecialiseerde vuursteensmeden.
Vuursteenbewerker
Copyright: Rijksmuseum van Oudheden & Paul Maas Illustratie
Verschillende vuurstenen werktuigen uit de opgraving Beek-Molensteeg:
  1. Pijlspits
  2. Sikkelmes
  3. Krabber
  4. Gebruiksdoel onbekend
  5. Klinkgkern gebruikt als klopsteen
Bron: Kolonisten op de Löss? Vroeg-Neolithicum A: de Bandkeramische cultuur (M. de Grooth & P. Van de Velde), in: Nederland in de Prehistorie ( L.P. Louwe Kooijmans e.a.)
Een sikkel met vuurstenen mesjes.
Bron: C.C. Bakels. The West European Loessbelt, agrarian history 5300 BC – AD 1000