Hoe zag een Bandkeramieker er uit?
Archeologen hebben in de afgelopen eeuw heel wat vondsten gedaan die ons van alles vertellen over hoe de Bandkeramiekers leefden. Maar vondsten die ons iets vertellen over hoe de Bandkeramische mensen er uit zagen, die ontbreken volledig. Er is enkel een klein beetje indirect bewijs. Maar laten we toch eens proberen ons een voorstelling te maken van het uiterlijk van een Bandkeramieker.

We beginnen bij het begin: Bandkeramiekers waren fysiek gezien dezelfde mensen als iedereen die nu leeft. Uit skeletresten blijkt Bandkeramiekers wel iets kleiner waren: een gemiddelde Bandkeramische man was 1,65 meter lang en een vrouw 1,58 meter lang. Ongetwijfeld waren ze over het algemeen wel gespierder dan wij, gezien de zware lichamelijke arbeid die ze dagelijks moesten verrichten.

Volgens de meest recente inzichten kwam een deel van de Bandkeramische boeren uit het Midden-Oosten. Net als nu heerste daar toen een warmer klimaat. De kans is dus groot dat de Bandkeramiekers meer mediterraan oogden (donkerder lichaamsteint, bruine ogen en bruin haren, enz.), dan de huidige West-Europeaan. Maar dat is louter speculatie.

Over hun kleding, kapsels en lichaamsversiering valt waarschijnlijk wel iets meer te zeggen.