Bouw je eigen Bandkeramische huis
Door onderzoek hebben archeologen redelijk goed kunnen achterhalen hoe de Bandkeramiekers hun huizen bouwden. Dit is het stappenplan om je eigen Bandkeramisch huis te bouwen!
  • Stap 1: bepaal de ligging van je huis. Bandkeramische huizen waren bijna altijd noordwest-zuidoost geörienteerd.
  • Stap 2: bepaal de grootte van je huis. De lengte van zo’n boerderij varieerde van 8 tot 35 meter. De breedte lag tussen de 5 en 8 meter. De afmetingen hingen mede af van het type huis.
  • Stap 3: Bandkeramische huizen werden gebouwd van een heleboel palen. (De techniek van het bouwen met spanten kende men nog niet, dus waren er veel palen nodig om het dak omhoog te houden.) Graaf paalgaten in 5 rijen en maak elke kuil ca 0,5 meter diep.
  • Stap 4: Kap voldoende palen (dat mag met een kettingzaag, maar het is natuurlijk veel leuker om er een Bandkeramische dissel voor te gebruiken!). De Bandkeramiekers gebruikten voornamelijk eikenhout vanwege haar duurzaamheid, maar als dat te duur is kun je ook andere soorten gebruiken.
  • Stap 6: Plaats de palen in de paalgaten (zie stap 3). De palen in de middelste lijn waren waarschijnlijk 5 meter hoog, de palen in de buitenste rijen 1,5 meter, en de palen in de tussenliggende rijen (logischerwijs het midden tussen 1,5 en 5) 4,25 meter hoog. Hierdoor ontstaat een dakhelling van 45°. Dat is een ideale hellingshoek voor het afvoeren van regenwater. Archeologen denken dat de Bandkeramiekers het ook zo gedaan hebben.
  • Stap 7: Plaats de balken voor het dak.
  • Stap 8: Dicht de muren. Dat kan op 2 manieren: 1) gebruik planken. (Ook hier geldt weer: je mag een moderne zaag gebruiken maar probeer het eens te doen zoals de Bandkeramiekers: splijt een paal met een disselbijl). 2) Plaatse kleine paaltjes tussen de groter palen, vlecht de opening dicht met wilgentenen en smeer de muur vervolgens af met leem. De Bandkeramiekers waren praktische mensen: de benodigde leem haalden ze uit kuilen die direct naast de muren lagen. NB: vergeet de ingang niet! Die lag altijd in het zuidoosten. Als leemmengsel gebruikten de Bandkeramiekers waarschijnlijk enkel leem vermengd met kaf (en water). Voor extra stevigheid kun je de leem echter ook met stro en paardenpoep mengen.
  • Stap 9: Hoe de Bandkeramiekers hun daken dekten is onbekend. Archeologen hebben hiervoor nog geen enkele aanwijzing gevonden. Kies dus zelf uit bijvoorbeeld stro, berkenbast, graszoden of riet
  • Stap 10: Als je wilt kun je je huis nog versieren. Bijvoorbeeld door de lemen gevels te versieren met bandkeramische versieringsmotieven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld hematiet. Of hang een dierenschedel aan de voorgevel (hiervoor zijn overigens geen aanwijzingen gevonden bij de Bandkeramiekers, wel bij latere culturen).
  • Stap 11: Nodig je vrienden uit voor een housewarming 'Bandkeramische style': kleed je helemaal aan als een Bandkeramieker en stel een Bandkeramisch walking-dinner samen.