Bandkeramische nazaten?
Het is een intrigerende vraag: leven er anno nu – in de Westelijke Mijnstreek – nog nazaten van de Bandkeramiekers? Heb jij nog Bandkeramisch bloed?

Dat is een vraag die nog niet beantwoord kan worden. Met de nadruk overigens op 'nog', Want wetenschappers – zogenaamde genetisch genealogen – hebben de laatste jaren wel ontzettend veel onderzoek  gedaan naar de herkomst van de wereldbevolking. Het is een tak van wetenschap die enorm in opkomst is en waarschijnlijk nog veel interessante ontdekking gaat doen.
Archeoloog Ivo van Wijk van Archol vertelt over mogelijke familiebanden tussen de Bandkeramiekers en huidige Limburgers.
Wat zou er nodig zijn om aan te tonen dat een huidige Beekenaar afstamt van een Bandkeramieker? Allereerst skeletresten van een Bandkeramieker. In je beenderen en tanden zit namelijk DNA, en dat is wat genetisch genealogen onderzoeken.

Als er nog voldoende bruikbaar DNA in zo’n skelet zit, dan kan onderzocht worden wat de precieze kenmerken van dat DNA zijn. En dat kan dan vergeleken worden met het DNA van huidige Beekenaren. Als er voldoende kenmerken overeenkomen, dan kun je er vanuit gaan dat er een directe afstammingslijn bestaat die tussen die Bandkeramieker en huidige Beekenaren.

Maar de realiteit is natuurlijk weerbarstig: ten eerste is de bodemgesteldheid van de Limburgse bodem niet geschikt voor het conserveren van skeletresten. Bovendien zou het ook wel zeer onwaarschijnlijk zijn dat een groep mensen 7.000 jaar lang op dezelfde plek zou zijn blijven wonen. Maar je weet maar nooit...