Sprekende botten
Fysisch antropologen kunnen heel wat informatie halen uit de botten die ze opgraven. Zo hebben ze kunnen vaststellen dat de gemiddelde levensverwachting van een Bandkeramieker maar 20 jaar was.

Dit lage cijfer was gevolg van het feit dat slechts de helft van de pasgeborenen hun eerste verjaardag haalde. Van de kinderen die hun eerste levensjaar wel overleefden, haalde op hun beurt maar de helft het 20ste levensjaar. Met andere woorden: er was in de tijd een enorme kindersterfte.

Als iemand echter de 20 had bereikt, dan kon hij of zij zelfs 60 jaar worden (hoewel die leeftijd echt maar voor een paar mensen was weggelegd). Van de mensen die hun 20ste verjaardag wel vierden, werden de mannen vervolgens gemiddeld 44,5 jaar oud, de vrouwen 36,5 jaar oud. Dat de gemiddelde leeftijd van de vrouwen zoveel lager ligt is omdat zij nogal eens stierven in het kraambed.

Botten kunnen ons ook iets vertellen over de lengte van Bandkeramische mensen. Ze waren kleiner als ons: mannen waren gemiddeld 1,69 m groot, vrouwen, 1,59 m.

Botten en tanden kunnen geven tenslotte ook informatie over ziekte en gezondheid van de overledene. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat 75% van de overledenen uit het bekende graf van Talheim last had van tandvleesontsteking (Parodontitis) en 25% van tandbederf (Cariës). Bijna iedereen had last van tandsteen.
Een fysisch antropolog aan het werk.
Copyright: Wessex Archaeology