First contact
Een interessante vraag is wat de Bandkeramische boeren aantroffen toen ze zich in Limburg vestigden. Daarbij kunnen we zowel kijken naar andere menselijke aanwezigheid als naar het landschap.

Eerst de mensen: hoewel het archeologisch lastig te bewijzen is, gaan archeologen er wel van uit dat er in die tijd groepen jagers-verzamelaars door Limburg getrokken. Dat zullen er echter maximaal een paar honderd zijn geweest. Het kon dus weken, zo niet maanden duren voordat een bandkeramische boer zo’n jagers-verzamelaar tegenkwam. Maar er zal hoe dan ook contact wel zo nu en dan contact zijn geweest.
Experimenteel archeoloog Hans Webeling van Moerveld en conservator Kitty Jansen van Museum het Domein vertellen over het eerste contact tussen de Bandkeramiekers en de jagers-verzamelaars.
Er zijn ook aanwijzingen dat de Bandkeramiekers zich op plekken vestigden die niet frequent werden bezocht door jagers-verzamelaars. Op hun beurt vermeden de jagers-verzamelaars waarschijnlijk de nederzettingen van de nieuwe boeren.

Maar als het toch tot een ontmoeting kwam, wat er gebeurde er dan? Was men vriendelijk tegen elkaar? Of vijandig? We kunnen er alleen maar naar gissen.
5)_first-contact_400
5)_jagersenboeren3