Bron
Dit artikel is gebaseerd op het artikel ‘Deel archief brouwerij Corten ontdekt’ van de hand van lokaal historicus Paul Mennens, dat in 2009 verscheen in Becha (jaargang  23, nummer 2, p.5).
Bierbrouwerij ‘De Roos’
Bier is een van de alleroudste dranken ter wereld. Archeologisch bewijs laat zien dat al zo’n 4.500 jaar voor Chr. – ongeveer ten tijde van de Beekse Bandkeramiekers - bier werd gebrouwen in Mesopotamië. Bier was niet alleen drank, het was ook voedsel. Bier is namelijk erg voedzaam doordat het onder andere graan bevat en gist die rijk is aan Vitamine B.

Voor het gewone volk was bier het water van de Middeleeuwen. Steden waren vaak zo vervuild en hygiënische omstandigheden zo slecht dat het drinken van water te gevaarlijk was. Bier werd tijdens het productieproces daarentegen gekookt en gefilterd, en was daarmee veel gezonder.

Een gemiddelde middeleeuwer in de Lage Landen dronk zo’n 300 liter bier per dag. Dat is meer dan 4 keer zo veel als het huidige gemiddelde dat rond de 70 liter per persoon ligt. Daar moet wel bij worden aangetekend dat het bier van destijds een veel lager alcoholpercentage had. Men was dus niet de hele dag dronken…

In Beek was gedurende de gehele 19e eeuw het bierbrouwersgeslacht Corten actief. Ze hadden een brouwerij in Geverik in het beeldbepalende pand Geverikerstraat 80. De brouwerij werd gecombineerd in met een boerenbedrijf.
De eerste brouwer die we tegen komen was Wilhelmus Corten, die geboren werd in 1798 en stierf in 1876. Hij startte rond 1850 bierbrouwerij ‘De Roos’. Naast brouwer was hij ook lid van Gedeputeerde Staten van Limburg.

Zijn zoon Jan Hendrik Corten (1828-1879) nam de brouwerij van zijn vader over en na zijn dood nam zijn oudste zoon Jan Willem (1860-1880) de brouwerij op zijn beurt weer over. Jan Willem overleed echter al heel jong op 20-jarige leeftijd, waarna zijn jongere broer Frederik ‘Jan’ (1865-1916) aan het hoofd aan de brouwerij kwam te staan. Hij trouwde met Maria Beckers. Een gevelsteen in de voormalige brouwerij met het opschrift ‘JC 1911 MB’ herinnert middels hun initialen nog aan het echtpaar en aan een verbouwing die ze in 1911 lieten uitvoeren.

Brouwerij ‘De Roos’ brouwde zowel donker als licht bier. In 1929 hield ze echter op te bestaan, waarschijnlijk omdat ze de concurrentie met andere merken niet meer kon volhouden.
Briefhoofd van de brouwerij
Bron: Sociaal Historisch Centrum Limburg

Brouwerij De Roos

De binnenplaats