Bronnen
Dit artikel is gebaseerd op informatie van Heemkunde Beek en het artikel 'Sigaren- en tabaksboulevard' van Fientje Nijsten-Lemmens dat verscheen in Becha in 2005 (jaargang 19, nummer 2, p.2).
Firma Wed. Eug. Hennekens
De oervader van de Beekse sigarenindustrie is Eugène Hennekens. In 1867 opende hij in een schuurtje achter zijn pand (Wolfeijnde 4) een werkplaats voor de handmatige productie van sigaren. Later werd dit uitgebouwd tot het fabriekscomplex dat nog steeds aanwezig is in het Beekse straatbeeld op de hoek Wolfseijnde-Stationsstraat, achter het Elsmuseum.

Eugène Hennekens produceerde er een breed assortiment aan rookwaren: sigaren, sigaretten, rook-, pruim- en snuiftabak. Merknamen die worden geproduceerd waren HeSiBe, Pro Justia Themis, Richard II, Alexandre II, Jong China en Krelis.

In 1876 overleed Eugène en neemt zijn weduwe Sophie het stokje over. Vandaar de naam van de fabriek: Firma Wed. Eug. Hennekens.

In haar bloeitijd aan het begin van de 20e eeuw was deze fabriek de grootste van alle Beekse sigarenfabrieken. Dat succes werd bereikt door niet alleen voor de binnenlandse, maar ook voor de buitenlandse markt te produceren, met name voor Scandinavië.

In de Tweede Wereldoorlog doken onder andere moeder en zoon Kanarek nog onder in de fabriek. Na de oorlog liep de afzet flink terug. Op 10 mei 1954 werd de fabriek officieel opgeheven.
 
Briefhoofd van de fabriek
Bron: Sociaal Historisch Centrum Limburg

De sigarenfabriek
(Bron: Heemkundevereniging Beek)