Bron
Dit artikel is gebaseerd op de publicatie ‘Het was drukker in Beek’ van de hand van lokaal historicus Paul Mennens, die in 2016 in 2 delen verscheen in Becha.
Kalenderfabriek Heldt
Jan Herman Heldt (1888-?) opende in 1919 een boekhandel in de Burg. Janssenstraat en in 1924 startte hij een drukkerij in samenwerking met Bart Reijnders: Drukkerij Reijnders & Heldt. Na een zakelijk geschil ging de twee vanaf 1926 als zelfstandige drukkers verder.

In 1936 opende Heldt een nieuwe drukkerij in het pand Stationsstraat 19. Hij was gespecialiseerd in handelsdrukwerk en kalenders. Kalenders waren een populair relatiegeschenk. De drukkerij presenteerde zich vanaf een bepaald moment dan ook als ‘Kalenderfabriek Heldt’.

Hoewel de naam anders deed vermoeden drukte ‘Kalenderfabriek Heldt’ ook veel bedrijfs- en ander drukwerk. In de hoogtijdagen in de jaren '70 werkten er circa 20 mensen bij de drukkerij. In 1992 werd de drukkerij door Maastrichtenaar Theo Derks overgenomen, drie jaar later werd de drukkerij in Beek opgeheven en verhuisde het personeel naar Maastricht.
Nederlandsche Kalenderfabriek
Na hun zakelijk geschil startte ook Bart Reijnders een eigen  drukkerij. Net als Heldt specialiseerde ook Reijnders zich in het drukken van kalenders. Vanaf 1933 heette zijn drukkerij ‘Nederlandsche Kalenderfabriek’.

Vanaf de jaren ’50 ’specialiseerde hij zich ook in etiketten voor de textielindustrie en in het bedrukken van sigarenpijpjes voor (deels Beekse) sigarenindustrie.

Helaas is ook dit bedrijf niet meer actief in Beek: in 2015 moest werd faillissement aangevraagd. Kalenders waren inmiddels niet meer in de mode als relatiegeschenk. Inmiddels is de drukkerij overgenomen door het Duitse kalenderbedrijf Neumann & Wolff.
Kwitantie van Drukkerij J. Heldt uit 1935
Bron: Sociaal Historisch Centrum Limburg