Kelmond
De oudste vermelding van Kelmond dateert uit het jaar 1687. In die vermelding heet het dorp ‘Calmont’. Die naam is mogelijk afgeleid van het Latijnse ‘Calvum montem’, dat Latijn is voor kale berg.

Overigens is het onduidelijk waar die kale berg dan precies lag, aangezien dit gebied in Middeleeuwen en daarvoor bedekt zal zijn met bos. Het huidige Kelmonderbos tussen kasteel Genbroek en Kelmond is daar tegenwoordig nog van over. Dat dit bos niet is gerooid ten tijde van de grote ontginningen komt omdat een hellingbos is. De grond was door zijn steilte niet geschikt voor landbouw.

In het Kelmonderbos ontspringt uit talloze bronnetjes de Keutelbeek, die van groot belang is geweest voor het ontstaan van Beek en Neerbeek.

Zoals andere kernen in Beek is ook Kelmond waarschijnlijk ontstaan rondom een grote middeleeuwse hoeve: de Kelmonderhof. De huidige hoeve dateert uit de 18e eeuw; de poorttoren werd gebouwd in 1640.
Kelmond op de Tranchotkaart, die begin 19e eeuw is gemaakt. De situatie in de Middeleeuwen zal echter niet heel veel anders zijn geweest.