Kastelen, hoeves en de kerk
De gemeente Beek is rijk aan kastelen en hoeves. Ze gaan waarschijnlijk allemaal terug tot in de Middeleeuwen, hoewel dat lang niet overal nog te zien is. De Sint-Martinuskerk mag natuurlijk ook niet onvermeld blijven.
Inleiding
De kernen van de huidige gemeente Beek waren in de gehele Middeleeuwen (en zelfs tot in het begin van 20ste eeuw) allemaal door en door agrarische nederzettingen.
Leer meer >>

Sint-Jansgeleen
Als je nu voor kasteel Sint-Jansgeleen staat is het lastig je voor te stellen hoe dit ooit prachtige kasteelcomplex en zijn omgeving er enkele eeuwen geleden uit moet hebben gezien.
Lees meer >>

Huis Ten Dijcken
Huis Ten Dijcken gaat terug tot het begin van de 17e eeuw en werd gebouwd door een zeker Adam van Randerath.
Lees meer >>

Genbroek
Kasteel Genbroek heeft het meest kasteelachtige uiterlijk van de 3 kastelen die de gemeente Beek rijk is. In zijn huidige vorm is het als buitenplaats ontstaan in de vroege 17e eeuw.
Lees meer >>
De Aldenhof
De Aldenhof was in de Middeleeuwen de eerste van een reeks grote boerderijen die van noord naar zuid langs de Keutelbeek lagen.
Lees meer >>

De Neerbeekerhof
De Neerbeekerhof moet een kolossale hoeve zijn geweest, die helaas in 1917 werd afgebroken. Alleen het voormalige bakhuis resteert.
Lees meer >>

De Geverikerhoeve
De Geverikerhoeve is een monumentale boerderij met herenhuis gelegen in Geverik. 
Lees meer >>

De Kelmonderhof
De Kelmonderhof in Kelmond is zo’n boerderij waarvan je je de vraag kunt stellen: is het een kasteelhoeve of een boerderij?
Lees meer >>
De Sint-Martinuskerk
De huidige Sint-Martinuskerk is een dikke eeuw oud, maar de geschiedenis van de kerk gaat terug tot ver in de Middeleeuwen.
Lees meer >>

De Printhagenerhoven
De Printhagenerhoven hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontginning van Genhout.
Lees meer >>

De Binsvelderhof
Uit de Beekse geschiedenis is naast de nog bestaande kastelen ook een inmiddels volledig verdwenen kasteel bekend: de zogenaamde Binsvelderhof.
Lees meer >>