Bron
Voor dit artikel is onder andere gebruik gemaakt van de publicatie 'Kastelen In Limburg,
Burchten En Landhuizen (1000-1800)'.
Huis Ten Dijcken
Huis Ten Dijcken bestaat uit een U-vormige herenhof en een L-vormige pachthof. Het huidige complex gaat terug tot het begin van de 17e eeuw en werd gebouwd door een zeker Adam van Randerath, die woonde in Maastricht. Hij was jurist, en bracht het tot schepen en zelfs burgemeester van de stad. Bekend is dat hij in 1620 ter plekke van het kasteel grond kocht van de heer van Sint-Jansgeleen.

Waarschijnlijk heeft er op de plek eerder echter ook al een gebouw gestaan, want in 1525 is het goede eigendom van een zekere jonkheer Zacharias Rode van Opsinnich. Na de familie van Randenrath woonden onder andere nog leden van de geslachten De Negri en Caselli op Huis Ten Dijcken.

Het complex ligt nu niet heel prettig tegen de A76 aan gedrukt. Door de autoweg is ook de doorgaande weg onderbroken naar de Oude Kerk, die als parochiekerk voor de verschillende voormalige buurtschappen van Spaubeek diende. Deze verbindingsweg – de Dijkerallee – lag wat hoger vanwege het omliggende moerassige gebied. Deze dijk heeft vervolgens het complex haar naam gegeven: Ten Dijcken.
Huis ten Dijcken
Bron: Rijksmonumenten.nl

Huis Ten Dijcken op de Ferrariskaart uit eind 18de eeuw.